oblicz pochodne
maciek13: y=2{x}/x+{x}
y=x5 / (x2+1)(x3+4)
29 lis 21:22
maciek13: poprawka pierwszego
y=2√x / x+√x
29 lis 21:24
Jack: do wzoru i jedziem

pochodną ilorazu znasz może?

jak nie to się przyda, i pierwiastka też
29 lis 21:26
Jack: √x = 12√x (1/ 2pierwiastek x)
iloraz −> [ f ' (x) * g(x) − g ' (x) * f(x) ] / g(x) 2
29 lis 21:28
maciek13: nic z tego nie ogarniam wiec proszę o wyliczenie tego
29 lis 21:29
Janek191:
| | 2√x | | 2 | |
f(x) = |
| = |
| |
| | x +√x | | √x + 1 | |
więc
| | | | | |
f '(x) = |
| = |
| |
| | (√x + 1)2 | | x +2√x + 1 | |
29 lis 21:41
Janek191:
| | f | | f ' *g − f *g ' | |
( |
| ) ' = |
| |
| | g | | g2 | |
29 lis 21:42