.
Rafał:
Dlaczego, gdy x→−∞, |6−x| = 6−x , a nie x−6?
29 lis 21:10
Jack: podstaw sobie wartości ujemne, kolejno
|6−x|
za iksa −1 : 6 − (−1) = 7
−2 : 6− (−2) = 8
czyli wartosci sa rosnace dla coraz mniejszego iksa
29 lis 21:14
Jack: Dlatego znaku sie nie zmienia
29 lis 21:15
cos tam:
podstawmy np x = −10
|6−(−10)| = |6+10| = 16
czyli podstawiajac do 6−x mamy 6−(−10) = 16
natomiast gdy podstawimy do x − 6 mamy −10 − 6 = − 16
widzisz ?
29 lis 21:15
===:
−(−∞)=
29 lis 21:15
Rafał: dzięki
29 lis 21:17