Jak obliczać granice skomplikowanych ciągów?
Mary: Pomóżcie, proszę!

[granica ciągu]
Jak obliczać granice ciągów tego typu: (wszystko dla n→
∞)
a) lim
n√3n+(1,8)2n
b) lim
n√3n+(1,3)4n
c) lim
n√n3*3n+n2*(1,8)2n
d) lim
n√n2*3n+n*(1,3)4n
e) lim (sin(π
√4n2+3)
f) lim
√n+sin n*sin(
√n+9−
√n+1)
g) lim n ln1
h) lim n sin
3n+15n2
i) lim n(
n√3n+113n+7+1)
29 lis 21:08
Janek191:
a) bn = n√ 3n + 3,24n
Niech
an = n√3,24n = 3,24 cn = n√ 2*3,24n = n√2*3,24
więc
an ≤ bn ≤ cn
oraz
lim an = 3,24 i lim cn = 1*3,24 = 3,24
n→∞ n→∞
więc na podstawie tw. o trzech ciągach
lim bn = 3,24
n→∞
29 lis 21:19
Mary: Ok, rozumiem, a czy analogicznie mogę postępować dla przykładu b) (po prostu mam podnieść 1,3
do czwartej potęgi?)
A czy w pkt. c) obecność n zmienia coś w wyniku? Bo n√n3=(n√n)3→13=1 ?
29 lis 21:41
Mary: A jeszcze co do pkt.
g) jeśli ln1=0 to tam będzie +∞*0=?
h) po wyciągnięciu n z licznika i mianownika po skróceniu zostanie lim n*sin 35n,
a ciąg 35n→0 czyli całość +∞*sin0 ?
i) czy to sprowadza się do postaci n(n√(licznik 3+1nmianownik 13+7n)+1? i co dalej
jeśli limn=+∞ ? ?
29 lis 21:52
sushi_gg6397228:
daj U, zamiast u −> ułamek bedzie czytelniejszy
pisz przykład i obok rozwiazania, a nie skaczesz hurtowo po wszystkich
29 lis 21:55
Mary: Ale ja nie rozwiązuję, ja tylko pytam
29 lis 22:04
sushi_gg6397228:
od patrzenia na pierwszy post −−to bolą oczy−−> brak spacji i wszystko nawalone na kupę
napisz przykład czytelnie i dopiero sie pytaj
29 lis 22:07