Rozkład wielomianu na czynniki
kasix: Mógłby ktoś mi przypomnieć jak rozkładało się takie wielomiany?
x3−2x2−x+2
29 lis 21:02
abcd: grupowanie, szukanie miejsca zerowego żeby móc rozłożyć na wielomiany 1 i 2 stopnia i liczyć
delte,
29 lis 21:03
Jack:
szukasz liczb ktore jak podstawisz dadza zero, czyli pierwiastkow
ale widac tutaj , ze nie trzeba szukac takich liczb, bo :
x3 −2x2 − x + 2 =
= x2 (x−2) − 1(x−2) =
= (x−2)(x2−1) = (x−2)(x−1)(x+1)
29 lis 21:09
Jack: to co wyzej napisalem to wlasnie grupowanie
29 lis 21:09
kasix: O właśnie chodziło mi o te grupowanie
29 lis 21:21