Oblicz granicę.
xyz: Hi. Pomógłby ktoś mi z rozwiązaniem granicy,
| | arcsin2x−2arcsinx | |
lim(x−>0) |
| |
| | x3 | |
Nie wiem czy wymnożenie przez sin(..) wszystkich wyrazów by jakoś pomogło, bo wtedy dość trudno
usunąć x z mianownika metodą Hospitela.
29 lis 20:57
xyz: up
29 lis 21:29
xyz: up
29 lis 21:41
xyz: up
29 lis 21:55
xyz: up
29 lis 22:20
xyz: up
29 lis 22:40
xyz: up
29 lis 22:56
Jack: @ PW
@ 5−latek
@ Mila
@ Janek191
?
29 lis 22:59
Mila:
| | (arcsin(2x)−arcsinx) | |
limx→0 |
| |
| | x3 | |
| | | 0−2*(−8x) | | 0−2*(−2x) | |
| − |
| | | 2*(1−4x2)*√1−4x2 | | (2*(1−x2)*√1−x2 | |
| |
= |
| = |
| | 6x | |
| | | | 8 | | 2 | | |
| − |
| | | | (1−4x2)*√1−4x2) | | (1−x2)*√1−x2 | |
| | 8−2 | |
=limx→0 |
| = |
| =1 |
| | 6 | | 6 | |
29 lis 23:36
xyz: Dzięki Mila. : ) To było tak proste, że aż nie dowierzam, że nie zrobiłęm po porstu pochodnej z
arcsin2x.
29 lis 23:42
Mila:
Żmudne rachunki i łatwo o pomyłkę.
30 lis 00:08