paulina: w trojkacie rownoramiennym dlugosc podstawy wynosi a , zas wysokosci opuszczone
odpowiednio na postawe i na ramie sa rowne H , h . KAt miedzy ramionami trojkata i
wysokoscia opuszczona na podstawe ma miare α. a ) wyraź tgα w zaeznosci od wielkosci α i
H
b) wyraź cosα w zaleznosci od wielkosci a i h .
c)wykaz ze jezeli a kwadrat = H * h , to sin α = pierwsiatek z dwoch - 1
28 paź 14:55
kasia: a) tgα=a/2H
b) niech b oznacza ramię trójkąta. Wtedy: sin2α=h\b, sin2α=2sinαcosα, zatem
2sinαcosα=h\b, sinαcosα=h\2b, z drugiej strony sinα= (1\2a)\b podstawiamy więc i
otrzymujemy:
(1\2a)\b*cosα=h\2b, dzieląc obustronnie przez 2b otrzymujemy a*cosα=h dzieląc
obustronnie przez a otrzymujemy:cosα=h\a co należało wykazać.
c)nie jestem pewna co do poprawności polecenia c dlatego nie mogę w nim pomóc może
później jak dzidziuś mi pozwoli

pozdrawiam
28 paź 15:42