matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodne funkcji
monika:
y= x
5
\ (x
2
+1)(x
3
+4)
29 lis 20:31
M:
4 cze 06:03
Xia Qingxue:
x
5
y=
(x
2
+1)(x
3
+4)
(x
2
+1)(x
3
+4)=x
5
+4x
2
+x
3
+4=x
5
+x
3
+4x
2
+4
5x
4
(x
5
+x
3
+4x
2
+4)−x
5
(5x
4
+3x
2
+8x)
y'=
=
(x
5
+x
3
+4x
2
+4)
2
5x
9
+5x
7
+20x
6
+20x
4
−5x
9
−3x
7
−8x
6
=
=
(x
5
+x
3
+4x
2
+4)
2
2x
7
+12x
6
+20x
4
=
=
(x
5
+x
3
+4x
2
+4)
2
2x
4
(x
3
+6x
2
+10)
=
(x
5
+x
3
+4x
2
+4)
2
4 cze 07:12