granice funkcji
maro: niestety, ale znowu lekki problem z granicami funkcji z cosinusami

pierwszy:
| | 1+sinx−cosx | |
przy granicy limx→0 |
| , próbowałem tu chyba wszystkiego |
| | 1+sin2x−cos2x | |
rozpisywać jedynki, funkcje podwójnego kąta ale na nic się to zdało.
| | sinx | |
tu próbowałem tak jak mi tu wczoraj podano na dojście do sinusa, jednak |
| =1 tylko w |
| | x | |
granicy x−>0, niestety tu się kończy moj pomysl na to zadanko

regułą dH pewnie się da, jednak chciałbym jakoś uzyskać to z przeształceń
29 lis 20:08
29 lis 20:15
maro: tak znam odpowiedź, mógłbym prosić o jakąś wskazówkę jak to przekształcić?
29 lis 20:17
Eta:
| | x | | x | | x | |
1/ 1−cosx= 2sin2 |
| i sinx=2sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x | | x | | x | |
licznik: L= 2sin |
| (sin |
| +cos |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
1−cos(2x)= 2sin
2x i sin(2x)=2sinx*cosx
| | x | | x | |
mianownik : M= 2sinx(sinx+cosx)= 4sin |
| *cos |
| (sinx+cosx) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
x→0 to ................. g= |
| |
| | 2 | |
29 lis 20:30
29 lis 21:09
Eta:
O mało mi nie wyskoczy ..
29 lis 21:16
Eta:
2/ dwa razy z Hospitala
H H
| | π*sin(πx) | | π2*cos(πx) | |
→ |
| → |
| |
| | 2(1−x) | | −2 | |
| | π2 *cosπ | | π2*(−1) | | π2 | |
x→1 = |
| = |
| = |
| |
| | −2 | | −2 | | 2 | |
29 lis 21:31
maro: czyli nie da się inaczej niż Hospitalem

dziękuję
30 lis 08:26
Kaemteka: Znajdź takie parametry a, b, żeby funkcja była ciągła:
| | ln(1+sin(ax)) | |
f(x)={ |
| , x<0 |
| | ex − 1 | |
2013, x=0
| | 1− cos(tgx) | |
|
| , x>0 |
| | (sin(bx))2 | |
Wiem, że granica lewostronna z 1. wzoru powinna być równa prawostronnej z 3. i równa wartości
f(0)=2013, ale jak to zrobić?
Przy okazji mam jeszcze pytanie o n→
∞. np. inf A=(−1)
n mogę udowodnić z granicy przy n→
∞,
zakładając, że w tej nieskończoności co drugie n powinno być przecież nieparzyste, czy to jest
jakaś kompletna herezja?

Dziękuję bardzo za odpowiedź, czeka mnie 1. kolokwium w poniedziałek i się denerwuję... (to są
zadania z poprzednich kół)
4 gru 11:16