Oblicz
Totalny nieogar matematyczny: Oblicz:
a) ułamek. 10−2 dzielone przez 5−6*252
b) ułamek. 64*9−4 dzielone przez 42*12−1
c) ułamek. 16−2*125−3 dzielone przez 10−4*25−2
29 lis 19:45
PW: a) zgodnie z definicją potęgi o wykładniku ujemnym
Napisz teraz zadany ułamek i wykonaj zwykłe działania na ułamkach − to powinieneś umieć.
29 lis 20:28
Totalny nieogar matematyczny: ale to ma być sprowadzone do tej samej podstawy to jak to dalej zapisać?
29 lis 20:50
5-latek:
Wzory znasz ?
Jeśli zapiszsemy ze 25=5
2 to 25
2=(5
2)
2= ile ? 5 do której potęgi ?
29 lis 21:03
Totalny nieogar matematyczny: 54
29 lis 21:08
5-latek: Dobrze teraz 5−6*54= 5 do której potęgi ? (jest na to wzor (co robimy z wykladnikmi
poteg gdy mamy jednakowe podstawy ?
29 lis 21:12
Totalny nieogar matematyczny: 5−2
29 lis 21:16
Totalny nieogar matematyczny: i daje to 54 * 5−2 = 54−2 = 52 ale teraz jak to sie ma do tej 10 w liczniku..
29 lis 21:18
5-latek: czyli mianownik mamy 5−2
Teraz zauważ ze 10−2= 2−2*5−2
29 lis 21:27
Totalny nieogar matematyczny: wiem co zrobić z 5 a co z ta 2?
29 lis 22:07
5-latek: | | 1 | |
No to jest po prostu wynik czyli =2−2= |
| = policz |
| | 22 | |
29 lis 22:09