d
TMS: oblicz pochodną
(log5x−2)p{ctg3x}
ctg3x jest pod pierwiastkiem i jest w potędze
29 lis 19:44
sushi_gg6397228:
f(x)= eln (f(x)) ln sciagnie wykładnik
i bedzie e g(x) * h(x)
29 lis 19:55
TMS: czyli będzie
e do potęgi ln(log
5x
−2)(
√ctg3x
29 lis 20:38
TMS: ?
29 lis 20:48
sushi_gg6397228:
(√ctg 3x)* ln (log5 x−2 ) wykładnik potęgi
29 lis 21:32
TMS: dobra tak mam i teraz tego ctg pomnozyć przez ln ze wzoru ?
29 lis 21:50
sushi_gg6397228:
(eg(x) * h(x) ) '= (eg(x) * h(x) ) * (g(x) * h(x) ) ' =....
29 lis 21:56
TMS: no tak i pierwiastek ctg to g(x)
a ln..... to h(x) tak ?
29 lis 21:58
sushi_gg6397228:
nie ma znaczenie−−> masz iloczyn dwóch funkcji, trzeba dobrze policzyć
29 lis 22:00
TMS: (1/−2log5x*(−2)*1/xln5*√ctg3x)+(eln(log5x−2)*(1/2√ctg3x*1/sin23x*3)
Mógłyś zerknąć okiem ?
29 lis 22:06
sushi_gg6397228:
jest takie coś jak kreski ułamkowe; od czytania bolą oczy
można tez rozpisać
(h*g) ' = h ' *g + h* g '
g=....
g '=...
h=....
h' =....
i takie coś mogę sprawdzić
29 lis 22:09
TMS: g=e
ln(log5x−2)
| | 1 | | 1 | |
g'= eln(log5x−2) * |
| * −2 * |
| |
| | −2log5x | | xln5 | |
h=
√ctg3x
| | 1 | | 1 | |
h'= |
| * |
| *3 |
| | 2√ctg3x | | sin23x | |
29 lis 22:40
TMS: i jak ?
30 lis 00:01