funkcja
No_No: Dla jakich wartości parametru m równanie:
−x2 +3x+|x−4|=m
ma jedno rozwiązanie ?
29 lis 19:22
J:
naszkicuj wykres
29 lis 19:37
No_No: jak to zrobić jeżeli mam parametr?
29 lis 19:46
J:
Szkicujesz lewą stronę potem przesuwasz prostą y = m
29 lis 19:48
No_No: Ok naszkicowałam: miejsca zarowe wyszły w punktach 1+√5 i 1−√5
dla x=1 funkcja przyjmuje największą wartość równą 5
i teraz m=5 ?
29 lis 19:52
Mila:
−x2 +3x+|x−4|=m
Rysujemy wykres funkcji:
f(x)=−x
2+3x+|x−4|
1) |x−4|=x−4 dla x≥4
Wtedy f(x)=−x
2+3x+x−4⇔
f(x)=−x
2+4x−4⇔
f(x)=−(x−2)
2 dla x≥4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2) |x−4|=−x+4 dla x<4
f(x)=−x
2+3x−x+4
f(x)=−x
2+2x+4
y
w=−1+2+4=5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Równanie :
−x2 +3x+|x−4|=m
ma dla m<5 dwa rozwiązania
dla m=5 jedno rozwiązanie
dla m>5 brak rozwiązań.
29 lis 20:00
PW: Prosta y = m przecina wykres (ma przecinać w jednym punkcie). Wykres to sklejone dwie funkcje
kwadratowe na dwóch podzbiorach zbioru liczb rzeczywistych, określone jednym wzorem z użyciem
wartości bezwzględnej − to masz narysować, a m może sobie wędrować dowolnie "góra−dół",
bo jest parametrem.
29 lis 20:03
No_No: ok, dzięki
29 lis 20:05