Oblicz x
Agusia: a)
log o podstawie 14 z x = −2
b)
log o podstawie 4 z x = 32
c)
log o podstawie 18 z x2 = 13
d)
log o podstawie 2√2 z |x| = 4
29 lis 19:14
sushi_gg6397228:
definicje znasz ?
29 lis 19:15
Janek191:
| | 1 | |
a) log14 x = − 2 ⇔ x = ( |
| )−2 = 42 = 16 |
| | 4 | |
29 lis 19:16
Janek191:
d) log2√2 I x I = 4 ⇔ I x I = (2√2)4 = 16*8 =128
x = − 128 lub x = 128
29 lis 19:18
Agusia: Wielkie dzięki
29 lis 19:39
Janek191:
Zrób b) i c) − sprawdzimy
29 lis 19:42
Agusia: b) log o podstawie 4 z x =
32 to daje nam x=4
32 i nie wiem co dalej... w tym
drugim to samo...wstyd jak nie wiem
29 lis 19:59
Eta:
x=43/2= (√4)3=...
29 lis 20:01
Agusia: = (41/2)3= i wychodzi znów 43/2 ? ja już nie wiem...
albo jeszcze tak może
= (41/2)3= (((22)1/2)3) = (21)3 = 23 = 8 ?
29 lis 20:15
Eta:
√4=2 to (√4)3=23=8
29 lis 20:16
Janek191:
432 = 41,5 = 41*412 = 4*2 = 8
29 lis 20:18
Janek191:
| | 1 | | √2 | | √2 | |
x = − |
| = − |
| lub x = |
| |
| | √2 | | 2 | | 2 | |
29 lis 20:20
Agusia: ale ze mnie gapa no faktycznie jak mogłam nie zauważyć że √4=2 jaki wstyd haha
29 lis 20:22