udowodnij podzielność przez 3
donpszemo: cześć, robię arkusze maturalne i jedno zadanie nie daje mi spokoju. pominę początek, bo jest
zrobiony dobrze. problem polega na udowodnieniu, że (2n2 + 3n +1) jest podzielne przez 3. plz
o pomoc , z góry dziękuję.
29 lis 18:41
sushi_gg6397228:
zapisz całą treść zadania oraz jaki poziom
29 lis 18:42
donpszemo: uzasadnij, że dla każdej liczby nieparzystej k liczba k3 − k jest podzielna przez 24. poziom
matury rozszerzonej. za k podstawiłem 2n−1, wymnożyłem i wyłaczyłem przed nawias 4n, czym
udowodniłem podzielność przez 4 , i został mi ten nawias, a żeby zakończyć musi on być
podzielny przez 3.
ps. widziałem inne rozwiązania tego zadania, ale chce zrobić własnym sposobem.
29 lis 18:45
sushi_gg6397228:
po co tak
k3−k= k(k2−1)= (k−1)(k)(k+1) mamy 3 kolejne liczby
parzysta*nieparzysta* parzysta −−> jedna podzielna przez 3, jedna podzielna przez 4, jedna
podzielna przez 2
koniec zadania
29 lis 18:49
Janek191:
2 n2 + 3 n + 1 = ( n + 1)*(2 n + 1)
Ta liczba nie jest zawsze podzielna przez 3;
Dla n = 3 mamy 4*7 = 28 = 3*9 + 1
29 lis 18:50
PW: k3−k = k(k2−1) = k(k−1)(k+1) − niezależnie od tego, czy k jest parzysta, czy nieparzysta −
mamy iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych, wśród których jedna jest podzielna przez 3.
Teraz zastanowić się, czy dla k nieparzystej iloczyn ten jest podzielny przez 8.
29 lis 18:59
Eta:
k(k−1)(k+1) podzielna przez 6
29 lis 19:34