okrąg
gabson: Dany jest okrąg x2+y2=121. Jego cięciwa AB jest równoległa do osi OX i ma długość 20. Wyznacz
współrzędne punktu P należącego do tej cięciwy, jeśli jego odległość od środka okręgu jest
równa 5.
i mam rozwiązanie takie:
x²+y²=121
r=√121=11
S(0,0) −− współrzędne środka okręgu
→10²+y²=11²
y²=121−100
y=√21 −−− odległóść cięciwy AB od osi OX
→5²=(√21)²+x²
x²=25−21
x=2 −−−−odległość punktu P od osi OY
ODP
(√21 , 2) lub (√21 , −2) lub (−√21 , 2) lub (−√21 , −2)
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć te 2 działania oznaczone strzałkami? skąd biorą się do tego dane
(szczególnie ta 10)
29 lis 18:25
Eta:

z tw. Pitagorasa y
2= 11
2−10
2 ⇒ y=
√21 lu y= −
√21
to punkt P(x,
y) i S(0,0) i |SP|=d=5
d
2= (x−0)
2+(y−0)
2 ⇒ 25=x
2+21 ⇒ x
2=4 ⇒ x= 2 lub x=−2
29 lis 19:09