Wyznacz równanie okręgu
Maciek: Dany jest okrąg O1:x2+y2+6x−2y=0. Wyznacz równanie okręgu O2 będącego obrazem okręgu O1 w
symetri względem punktu S(−1,−1)
29 lis 18:21
===:

(x+3)
2+(y−1)
2=10
29 lis 18:27
Maciek: Przydało by się rozwiązanie ale bez rysunku
29 lis 18:33
===:
masz kanoniczną postać danego okręgu ...znasz zatem jego środek O1 oraz r
Przez S i O1 poprowadź prostą i wyznacz na niej O2
Równanie szukanego okręgu to już banał
29 lis 19:00
Martyna :
11 kwi 14:26
Jolanta: Poczatek
(x−a)2+(y−b)2=r2
x2−2ax+a2+y2−2by+b2−r2=0
x2+y2+6x−2y=0
−2ax=6x −2by=−2y. a2+b2−r2=0
a=−3. b=1. (−3)2+12=r2
10=r2
(x+3)2+(y−1)2=10
11 kwi 18:25
Jolanta: Środek okręgu S
2 jest symetryczny do S
1względem punktu (−1,−1)
Punkt (−1,−1) jest środkiem odcinka |S
1S
2|
| | xS1+xS2 | | yS1+yS2 | |
xs= |
| . ys= |
| |
| | 2 | | 2 | |
−2=−3+x
S2. −2=1+y
S2
1=x
S2. −3=y
S2
S
2(1,−3)
Odp. (x−1)
2+(y+3)
2=10
11 kwi 20:12
Jolanta: Środek okręgu S
2 jest symetryczny do S
1względem punktu (−1,−1)
Punkt (−1,−1) jest środkiem odcinka |S
1S
2|
| | xS1+xS2 | | yS1+yS2 | |
xs= |
| . ys= |
| |
| | 2 | | 2 | |
−2=−3+x
S2. −2=1+y
S2
1=x
S2. −3=y
S2
S
2(1,−3)
Odp. (x−1)
2+(y+3)
2=10
11 kwi 20:12