Wyznacz równanie prostej
Kacper: Punkty A(3,−1)i B(−5,3) są wierzchołkami trójkąta równoramiennego ABC, w którym |AC|=|BC|.
Wyznacz równanie prostej zawierającej wysokość poprowadzoną z wierzchołka C.
29 lis 17:59
GIGANT: Pokombinuj z tymi prostymi troche
29 lis 18:03
Kacper: Wyszło mi tak : y=2x+3 i nie wiem czy dobrze
29 lis 18:04
GIGANT: ze współrzędnych A i B podstaw pod y = ax + b (wyjdzie układ równań)
To co przyjdzie przy x, odwaracamy i zmieniamy znak ( bo funkcja, którą mamy policzyć jest
prostopadła do tej naszej − wysokość pada pod kątem prostym) ponadto jest to trójkąt
równoramienny więc pada dokładnie na środek odcinka AB. Możesz dzięki temu uzyskać punkty
przez które będzie przechodzić prosta
29 lis 18:09
Janek191:

S = ( −1 ; 1)
29 lis 18:11