funkcja wykładnicza, zbiór wartości
bedor: Wyznacz zbiór wartości funkcji
f(x) = 22x − 2x+3 + 18
29 lis 17:57
J:
podstaw t = 2x i t > 0
29 lis 18:04
bedor: ale jak to dalej ruszyć?
29 lis 18:17
zeesp: napisz co będzie po takim podstawieniu
29 lis 18:19
===:
poszukaj wierzchołka
29 lis 18:21
bedor: mam coś takiego t2 − 3t + 18
29 lis 18:24
zeesp: 22x−2x+3+18
=(2x)2−2x*23+18
=(2x)2−8*2x+18
=(2x)2−2*4*2x+16+2
=(2x−4)2+2≥2... równosc gdy x=2
I w miare widać, że odp to [2,oo)
29 lis 18:25
bedor: obliczyć p i q teraz?
29 lis 18:25
zeesp: nie 3...bo 2
3=8
29 lis 18:25
Janek191:
t
2 − 8 t + 18
29 lis 18:26
bedor: Dziękuję
29 lis 18:33