funckja
Andrzejek: Dana jest funkcja
Oblicz sumę wszystkich wartości funkcji f dla całkowitych argumentów x∑ <30,60>
29 lis 17:47
olekturbo:
s
60 = a
1 + a
60 / 2 * 30
29 lis 17:59
Janek191:
f(x) = 0,5 x + 1,5
f(30) = 16,5
f(31) = 17
f(32) = 17,5
−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−
f( 60) = 31,5
Mamy ciąg arytmetyczny:
a1 = 16,5
r = 0,5
an = 31,5
więc
an = 16,5 + ( n −1)*0,5 = 16,5 + 0,5 n − 0,5 = 16 + 0,5 n = 31,5
0,5 n = 31,5 − 16 = 15,5
n = 31
zatem suma
S = 0,5*( 16,5 + 31,5)*31 = 24*31 =744
================================
Ilość tych liczb można obliczyć też tak:
n = 60 − 29 = 31
29 lis 18:02
bedor: dziękuję bardzo za pomoc
29 lis 18:14