Współżedne punktu należącego do prostej
wesley: Dana jest prosta k:5x−2y−2=0. Wyznacz współrzędne punktu należącego do prostej l: y=−12x ,
którego odległość od prostej k jest równa √29 .]
29 lis 17:35
Jack: znasz wzór na odległość od prostej?
29 lis 17:37
wesley: tak
29 lis 17:44
Janek191:

k : 5 x − 2 y − 2 = 0
| | 1 | |
l : y = − |
| x A = ( x ; − 0,5 x) |
| | 2 | |
d = U{ I 5* x − 2*( −0,5 x − 2 I}{
√25 + 4 =
√29 / *
√29
I 5 x + x − 2 I = 29
I 4 x − 2 I = 29
4 x − 2 = − 29 lub 4 x − 2 = 29
4 x = − 27 lub 4 x = 31
x = − 6,75 lub x = 7,75
więc
y = 3,375 lub y = − 3,875
| | 3 | | 7 | |
y = 3 |
| lub y = − 3 |
| |
| | 8 | | 8 | |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 7 | |
A = ( − 6 |
| ; 3 |
| ) B = ( 7 |
| ; − 3 |
| ) |
| | 4 | | 8 | | 4 | | 8 | |
===============================================
29 lis 17:47
Janek191:
Pomyłka − sposób dobry

Powinno być
I 6 x − 2 I = 29 itd.
29 lis 17:50
Janek191:
Pisze się : współrzędne !
29 lis 17:52