Jak przekształcić - trygonometria
Mati15: Cześć, jak przekształcić równanko:
sin4x − sin2x + sinxcos3x = 0
tak, aby były same sinusy bądź cosinusy i żeby dało się podstawić zmienną pomocniczą?
29 lis 17:29
Mati15: Proszę o pomoc
29 lis 17:33
sushi_gg6397228:
1trygonometryczna znana ?
29 lis 17:36
Mati15: tak, ale nie widzę jej tu
29 lis 17:41
sushi_gg6397228:
sin2 x=...
sin4 x = (sin2 x) 2= (....)2
29 lis 17:42
Mila:
sinx*( sin
3x−sinx+cos
3x)=0
sinx=0 lub [sinx*(sin
2x−1)+cos
3x]=0
x=kπ lub [sinx*(−cos
2x)+cos
3x]=0
x=kπ lub cos
2x*(−sinx+cosx)=0
x=kπ lub cos
2x=0 lub cosx=sinx
| | π | | π | |
x=kπ lub x= |
| +kπ lub x= |
| +kπ |
| | 2 | | 4 | |
29 lis 17:47
Mati15: a cos takiego: sinx + cosx < −1 ?
29 lis 18:01
Mila:
sinx + cosx < −1 /:
√2
| 1 | | 1 | | −1 | |
| sinx+ |
| *cosx< |
| ⇔ |
| √2 | | √2 | | √2 | |
| | π | | π | | √2 | |
sinx*cos |
| +sin |
| *cosx<− |
| ⇔ |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
Teraz spróbuj sam dokończyć, odczytaj za pomocą wykresu y=sin(x)
29 lis 19:04