granice funkcji
madzik: Oblicz granice funkcji:
lim xarctgx
x→0
x→0
x→0
x→π
x→0
29 lis 17:03
sushi_gg6397228:
to po kolei
a) co zaproponujesz ?
29 lis 17:06
madzik: | | π | |
Podstawiamy π/4 i wychodzi π/4 x 1 = |
| ? |
| | 4 | |
29 lis 17:13
sushi_gg6397228:
tak
b)
29 lis 17:17
madzik: | | sinx | |
i tu nie wiem, z tw o 3 funkcjach? sinx mogę tez teoretycznie zamienić na |
| * x |
| | x | |
29 lis 17:21
Janek191:
II. Reguła de l' Hospitala
29 lis 17:24
sushi_gg6397228:
| | sin ax | | a | |
Hospital lub cos 2x = 1− 2 sin2 x i potem |
| −−> |
| |
| | bx | | b | |
29 lis 17:24
madzik: Kurczę nie rozumiem jak przeistoczyć to z cos2x....Hospitala będe miała według listy zadań na
następnych ćwiczeniach, także na razie ta metoda nie wchodzi w grę
29 lis 17:30
sushi_gg6397228:
napisz sobie y= 2x i przepisz moj wzor jeszcze raz , potem przenies cosinusa do 1 i bedziesz
miec licznik swojej granicy
29 lis 17:31
madzik: czyli wynik wyjdzie 1/2?
29 lis 17:39
sushi_gg6397228:
a gdzie zapisane obliczenia?
29 lis 17:42
madzik: | 1−cos2x | | 2sin2x | |
| = |
| =2/4=1/2 |
| 4x2 | | 4x2 | |
29 lis 17:45
sushi_gg6397228:
przecież przykład był inny ?
29 lis 17:47
madzik: Wiem, że to ten przykład, ale wychodzi na to, że chyba źle zrozumiałam Twoją sugestię z tym
y=2x...
29 lis 17:51
sushi_gg6397228:
y=2x podstaw pod kolor czerwony o 17.24
29 lis 17:52
29 lis 17:55
sushi_gg6397228:
i juz lepiej
teraz 1 do cosinusa i sinus na druga strone
29 lis 17:58
madzik: | | | |
Czyli: |
| ale to w mianowniku i tam mamy 0, więc granica →0 |
| | x2 | |
29 lis 18:00
madzik: CZy to się skróci i wyjdzie 1?
29 lis 18:01
sushi_gg6397228:
17.24 druga część postu
29 lis 18:02
madzik: Czyli 1?
29 lis 18:03
sushi_gg6397228:
jakie 1 ?
rozpisujemy licznik wg schematu np:
sin2 y= sin y * sin y i potem moj post 17.24 i jego granica
29 lis 18:04
madzik: no tak, ale co w przypadku jak w liczniku jest x, w mianowniku x2, są różnego stopnia, to jak
wykorzystać wzór o którym pisałeś?
29 lis 18:07
sushi_gg6397228:
x2= x*x
29 lis 18:09
madzik:
| | 1 | |
no to zostanie 1/x * |
| x ? |
| | 2 | |
29 lis 18:16
sushi_gg6397228:
coś kantujesz z mianownikiem
bylo wczesniej x2, a teraz masz x4 ?
29 lis 18:19
madzik: Aaaa okej, czyli = 2*1/2 *1/2= 1/2
29 lis 18:22
sushi_gg6397228:
| | sin 0,5x | | sin 0,5x | | 2 | | 1 | |
2* |
| * |
| −−> |
| = |
| |
| | x | | x | | 2*2 | | 2 | |
czyli tyle ile w 17.45 tylko tam trzeba było napisać niech x= 2y oraz w miesjce "x" wpisać "y"
i by było cacy
29 lis 18:23
sushi_gg6397228:
c) masz w liczniku a−b, stosujemy wzor (a−b)(a+b)= a2−b2 czyli domnazamy licznik i mianownik
na (a+b)
29 lis 18:25
madzik: po wymnozeniu w liczniku zostanie x2−x i co dalej, bo zeruje się jak na razie po podstawieniu
x=0
29 lis 18:30
sushi_gg6397228:
to samo zrobic dla mianownika 1− √x+1, domnozyc na wersje sprzężona
29 lis 18:32
sushi_gg6397228:
wypracowanie piszesz ?, to jest na minute liczenia
29 lis 18:42
madzik: | x2−x+x2√x+1−x√x+1 | | 0 | |
| = |
| ? |
| 1−x−1(√x2+1+√x+1) | | 2 | |
29 lis 18:45
29 lis 18:46
madzik: mam domnozone, nie wymnożone

tylko nie widzę tam żadnej zależności
29 lis 18:55
sushi_gg6397228:
w liczniku masz wymnozone, w mianowniku masz wymnozone
| | (....)(....) | |
zapisz |
| cos się skróci |
| | (....)(...) | |
29 lis 18:57
madzik: | (√x2+1−√x+1)(√x2+1+√x+1)(1+√x+1) | |
| |
| (1−√x+1)(√x2+1+√x+1)(1+√x+1) | |
29 lis 19:03
sushi_gg6397228:
przeciez juz ustalilismy, ze w pierwszym kroku wyszlo x2−x gdzie to jest ?
w mianowniku (1− √x+1 ) (1+ √x+1)= ...
29 lis 19:05
madzik: | | −2 | |
zrozumiałam, ze mam nic nie wymnażac ; P dobra....x się skróci i zostanie |
| ? |
| | −2 | |
29 lis 19:10
sushi_gg6397228:
(a−b)(a+b) przemnażamy, ale nie robimy tego z pozostałymi nawiasami
zapisz 19.05 licznik i mianownik + to co masz o 19.03 w środkowych nawiasach
29 lis 19:12
madzik: | (x2−x)(1+√x+1) | |
| i później tak jak wyżej napisałam? |
| (−x)(√x2+1+√x+1) | |
29 lis 19:16
sushi_gg6397228:
x
2−x = −x (1−x)
"−x" sie skasuje
29 lis 19:17
madzik: Nooo czyli zrobione

Dałbyś wskazówki co do 3 następnych? ja za ok. godzinę będę mogła kontynuować
29 lis 19:19
sushi_gg6397228:
| | ex−1 | |
d) |
| −−>1 gdy x−−>0 ( jak poznasz de l'Hospitala ) |
| | x | |
29 lis 19:22
sushi_gg6397228:
f) masz (a−b) i wzory a3−b3 = (a−b)(...)
e) to moze jak wczesniej z b) tylko podstawienie x−π = t i wtedy t−−>0
29 lis 19:26