zad
kevs:

Dany jest ostrosłup trójkątny, w którym krawędź SC jest prostopadła do podstawy ABC oraz
|AB|=5, |BC|=3, |AC|=|SC|=4. Oblicz coinusy kątów trójkąta ABS.
Czyli |AS|
2=16+16
|AS|=4
√2
Ale co dalej ?
29 lis 16:38
sushi_gg6397228:
policz |BS|
29 lis 16:44
kevs: No właśnie, ale jak ?
29 lis 16:49
sushi_gg6397228:
narysuj sobie na kartce trójkąt; weź to ręki 3 kredki , przeczytaj jeszcze raz info o krawędzi
SC i zrób z kredek prowizorke odcinków SC, SA, SB
co powiesz o trójkącie SCB ?
29 lis 16:55
kevs: Niestety nic ciekawego
29 lis 17:01
sushi_gg6397228:
bo nie przyłozyłeś kredek
29 lis 17:07
kevs:

Nie mam kredek niestety
29 lis 17:12
sushi_gg6397228:
to przyłóż patyczki do uszy
29 lis 17:17
kevs: Jakoś tego nie widzę
29 lis 17:30
sushi_gg6397228:
to jak policzyles |AS| ?
29 lis 17:32
kevs: Z prostokątnego trójkąta ACS
29 lis 17:39
sushi_gg6397228:
to jak go zobaczyles ?, a nie potrafisz zobaczyć BCS?
29 lis 17:44
kevs: No jakoś nie widzę tego BCS, bo kąt ACS ma 90
o. Który kąt w trójkącie BCS będzie prostym ?
29 lis 17:49
sushi_gg6397228:
post 16.55
29 lis 17:50
kevs: SB=5 ?
29 lis 18:34
kevs: Dostałem oświecenia ...
29 lis 18:35
sushi_gg6397228:
to licz dalej
boki masz dane, tw cosinusów i wiooooo
29 lis 18:43
kevs:

Wiem wiem, już wyliczyłem.
Jedynym problemem był nagły zanik używania mózgu. Dopiero po 20 minutach gapienia się w rysunek
zdałem sobie sprawę, że jeśli jest prostopadła do podstawy to do każdej jej krawędzi

DD
Dzięki.
29 lis 18:53
sushi_gg6397228:
na zdrowie
29 lis 18:54
kevs: Danke.
29 lis 18:57