Podwójna obniżka towaru
Mateusz: Cena towaru po dwukrotnej obniżce o ten sam procent zmalała z 50 do 40,50 zł. o ile procent
dokonano obniźki za każdym razem?
50−40.50/50*100% = 19 % czyli 0.81 ceny początkowej.
i dalej ma być
(1−x)2 = 0.81
Nie rozumiem skąd bierze się ten 1−x ?
29 lis 16:21
sushi_gg6397228:
a wiesz co to jest "x" ?
29 lis 16:33
Mateusz: w ogóle nie wiem skąd ten 1−x
29 lis 16:36
sushi_gg6397228:
pytam sie czy wiesz co to jest "x"
29 lis 16:37
Eta:
p=10% −− obniżka o p%
zapisujemy (1−p)
dwukrotna obniżka o ten sam procent : (1−p)*(1−p)= (1−p)2
zamiast "p" użyli "x"
29 lis 16:39