Która liczba spełnia warunek
Tomcio123: | | √2 | | √3 | |
Liczbą wymierną W spełniającą warunek |
| < W < |
| może być liczba: |
| | 2 | | 2 | |
| | 9 | | 10 | | 11 | | 12 | |
A) |
| B) |
| C) |
| D) |
| |
| | 16 | | 16 | | 16 | | 16 | |
Proszę niech jakaś dobra istota mi to wytłumaczy!
29 lis 15:04
Janek191:
0,707 < W < 0,866
D) 0,75
29 lis 15:16
Pavel555: Ok, ale podałeś już gotowe wyliczenie tych ułamków, ale jak pierw zamienisz √2/2 na 0,77 i √3/2
na 0,866 bez kalkulatora?
13 lut 08:57
Leszek: √2/2 < W < √3/3 ⇔ √8/4 < W < √12/4 ⇔ √8/4 < √9/4 < √12/4
czyli odpowiedz : 3/4
13 lut 19:44
Leszek: w pierwszy wierszu powinno być : √2/2 <W< √3/2
13 lut 19:45
Jolanta: Albo inaczej
| | √2 | | 8√2 | | √64*2 | | √128 | |
po rozszerzeniu |
| = |
| wciągamy pod pierwiastek = |
| = |
| |
| | 2 | | 16 | | 16 | | 16 | |
Licznik liczb pod pierwiastki.
9=
√81. 10=
√100. 11=
√121. 12=
√144 tylko ta pasuje
√128<
√144<
√192
13 lut 20:38
Tom:
13 lut 21:14