Ostrosłupy
morela: Suma długości wszystkich krawędzi ostrosłupa prwidłowego czworokątnego jest równa 4. Jakie
powinny być długości tych krawędzi, aby objętość ostrosłupa była największa?
29 lis 14:31
Janek191:
4 a + 4 b = 4 / : 4
a + b = 1 ⇒ b = 1 − a oraz d =
√2 a; a > 0 i b > 0 i a < b
h
2 + ( 0,5 d)
2 = b
2 ⇒ h
2 = b
2 − 0,25 d
2 = b
2 − 0,25*2 a
2 = b
2 − 0,5 a
2=
= ( 1 − a)
2 − 0,5 a
2 = 1 − 2a + a
2 − 0,5 a
2 = 0,5 a
2 − 2a + 1
h =
√0,5 a2 − 2 a + 1
| | 1 | | 1 | | 1 | |
V = |
| a2*h = |
| a2*√ 0,5 a2 − 2 a + 1 = |
| √0,5 a6 − 2 a5 + a4 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 3 a5 − 10 a4 + 4 a3 | |
V '(a) = |
| * |
| = 0⇔ 3 a2 − 10 a + 4 =0 |
| | 3 | | 2√0,5 a6 − 2 a5 + a4 | |
Δ = 100 − 48 = 52 = 4*13
√Δ = 2
√13
| | 10 − 2√13 | | 5 | | 1 | |
a = |
| = |
| − |
| √13 ≈ 0,4(7) |
| | 6 | | 3 | | 3 | |
| | 10 + 2√13 | |
lub a = |
| > 1 − odpada |
| | 6 | |
b = 1 − a
29 lis 14:48
morela: Dziękuję baardzo (y)
29 lis 15:11
29 lis 15:20