wzskmn
wzskmn: (−m−p)(−m−p)=(m+p)(m+p)
Nie rozumiem dlaczego to tak wygląda.., bo przecież..
(−m−p)2= −(m+p)2 = −m2 −pm − pm − p2, a poprawny wynik bez wyłączania minusa przed nawias
to m2 + pm + pm + p2, ktoś mi może wytłumaczyć dlaczego moje przekształcenia są złe?
29 lis 14:09
ICSP: (−m−p)
2 ≠ −(m+p)
2
29 lis 14:10
wzskmn: Dlaczego? :C
29 lis 14:10
ICSP: (−a)2 = (−1)2 * (a)2 = 1 * a2 = a2
29 lis 14:13
Janek191:
L = (−1)*( m + p)*( − 1)*( m + p) = ( m +p)*( m + p), bo − 1*(−1) = 1
29 lis 14:14
wzskmn: Aaaa... bo to jest (−m−p)2= (−1)2(m+p)2
Genialnie mi to zobrazowałeś, bardzo dziękuję ; ).
29 lis 14:15