Asymptoty funkcji
Szymon: Znajdź asymptoty funkcji:
k(x) = e1x
29 lis 14:02
Janek191:
Asymptota pionowa: x = 0
Asymptota pozioma: y = 1
29 lis 14:05
J:
pionowa : x = 0 ( prawostronna)
pozioma: y = 1 ( obustronna)
29 lis 14:08
Szymon: hm... a jakieś wyjaśnienie jak obliczyć te granice, bo z tym mam problem?
29 lis 14:08
J:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
limx→0− = lim e−1/0 = lim |
| = lim |
| = [ |
| ] = 0 |
| | e1/0 | | e∞ | | ∞ | |
29 lis 14:15
J:
limx→0+ = lime1/0 = e∞ = +∞ ( prawostronna )
29 lis 14:17
J:
z poziomymi chyba dasz radę ( badaj limx→−∞ i limx→+∞ )
29 lis 14:19