dowody algebraiczne
boczekarnold: udowodnij ze dla dowolnych liczb rzeczywistych x,y,z takich ze x+y+z=3 prawdziwa jest
nierownosc x
2+y
2+z
2 ≥ 3.
zaczelam tak:
x+y+z=3 / :3
i nie wiem co dalej zrobic , prosze pomoc
29 lis 13:52
Jack: Po co dzielisz przez 3? : )
29 lis 13:55
ICSP: Masz dwie podpowiedzi :
1o Zachodzi równosć: x2 + y2 + z2 = (x + y + z)2 − 2(xy + xz + yz)
2o Zachodzi nierowność: x2 + y2 + z2 ≥ xy + yz + xz
29 lis 13:58
boczekarnold: nie rozumiem
29 lis 14:07
Jack: Jest taki wzór skróconego mnożenia :
(x+y+z)2 = x2 + y2 + z2 + 2xy + 2xz + 2yz
29 lis 14:24
zeesp: (x+y+z)
2=((x+y)+z)
2=(x+y)
2+2(x+y)z+z
2=x
2+2xy+y
2+2xz+2yz+z
2=x
2+y
2+z
2+2xy+2xz+2yz
co nie
29 lis 14:28
zombi: Jak mówisz
Jack "jest taki wzór", brzmi to strasznie

Przecież wystarczy wymnożyć każdy czynnik razy każdy i się dostanie to co prawej stronie.
Nie rozumiem nauki wzorów skróconego mnożenia. Ludzie wkuwają wzory typu (a+b)
2 = a
2+2ab+b
2
bezmyślnie nie zdając sobie sprawy, że zgodnie z zasadą podawaną w podstawówce, jest to
wymnożenie każdy razy każdy.
Smutne

Nie pije do ciebie
Jack tylko mówie o ogólnej sytuacji.
29 lis 14:28
Jack: Naturalnie, wzór powstał poprzez wymnożenie, jeśli ktoś go nie zna, to łatwo można go
wyprowadzić.
29 lis 14:29
boczekarnold: nie rozumiem tej nierownosci , i co robic dalej
29 lis 14:31
zeesp: jesteś strasznym leniem
29 lis 14:32
boczekarnold: nie jestem leniem , tylko nie kumam tego xd
29 lis 14:33
ICSP: no to udowodnij nierówność rozpisująć :
(x − y)2 + (x − z)2 + (y−z)2 ≥ 0
potem zauważ, ze masz tak jakby trzy główne czynniki :
1) x2 + y2 + z2
2) xy + xz + yz
3) x + y + z
Jeden występuje w tezie, drugi występuje w założeniu, a trzeci jest zbędny i trzeba
się go pozbyć( wyznaczyć go z pierwszego równania i wstawić do nierówności)
29 lis 14:34
Eta:
Z nierówności między średnimi : kwadratową i arytmetyczną
| | x2+y2+z2 | | x+y+z | | 3 | |
3√ |
| ≥ |
| = |
| =1 /3 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| x2+y2+z2 | |
| ≥1 ⇔ x2+y2+z2≥3 |
| 3 | |
c.n.w
29 lis 15:31
Eta:
Przepraszam wkradł się chochlik :
| | x2+y2+z2 | | x+y+z | |
√ |
| ≥ |
| ( pierwiastek oczywiście kwadratowy |
| | 3 | | 3 | |
29 lis 15:36