wyznacz dziedzinę funkcji f(x)
matlove:
9. f(x)=√5x/(x2−x)
11.f(x)=√log(9−x2)/3x−1
12.f(x)= log(2−x)(x2+4x−2)
29 lis 13:10
J:
twierdzisz,że umiesz ... więc wypisz warunki
29 lis 13:15
matlove: 9 i 11. wszystko pod pierwiastkiem ≥0 , pod kreska ulamkowa ≠0
12. log nie moze byc ujemny
29 lis 13:19
Janek191:
12.
2 − x > 0 i x ≠ 2 i x
2 + 4 x − 2 > 0
x < 2
Δ = 16 − 4*1*(−2) = 16 + 8 = 24 = 4*6
√Δ = 2
√6
| | − 4 − 2√6 | |
x1 = |
| = − 2 − √6 |
| | 2 | |
| | − 4 + 2√6 | |
x2 = |
| = − 2 + √6 |
| | 2 | |
x ∊ (−
∞ ; x
1) ∪ ( x
2 ; +
∞) i x < 2
więc
x ∊ ( −
∞ ; − 2 −
√6) ∪ ( − 2 +
√6 ; 2)
=============================
29 lis 13:25
J:
11) za mało założeń
29 lis 13:28
matlove: Janek191 dziękuje

a jakich zalozen jeszcze brakuje?
29 lis 13:37
J:
11) 9 − x2 > 0
29 lis 13:38
Janek191:
11)
| | √ log (9 − x2) | |
Jeżeli f(x) = |
| |
| | 3x − 1 | |
to log( 9 − x
2) ≥ 0 i 9 − x
2 > 0 i x ≠ 0
29 lis 13:55