matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
satya:
Sprawdź, o ile granica ciągu
n
2
a
n
=
√
n
4
+ 2n
2
+6
2
jest mniejsza od sumy wszystkich ułamków postaci (
)
n
.
3
Rozwiązanie:
n
2
(n−2)!(n−1)n
2!(n−2)!
a
n
=
=
=
√
n
4
+ 2n
2
+6
√
n
4
+ 2n
2
+ 6
n−1
n−1
=
=
2n
2
√
1+
2
n
2
+
6
n
4
2n
Co zrobić z tym dalej?
13 gru 18:14