ma wyjść 2 a wychodzi mi 0 ):
xoxo: limes( x −>
∞)
29 lis 13:09
Saizou :
stosując regułę Hospitala mamy
| | | | −2 | | 2x2+2 | |
= |
| = |
| •(−x(x+1)= |
| =2 gdy x→∞ |
| | | | 1+x2 | | x2+1 | |
29 lis 13:19
xoxo: | | 1 | |
a mógłbyś/mogłabyś wytłumaczyć mi skąd sie wzięło w mianowniku to razy (− |
| ) |
| | x2 | |
29 lis 13:22
Saizou :
a policz pochodną z ln(x+1/x)
29 lis 13:23
xoxo: aaaaaaa, bo to jeszcze trzeba pomnożyć przez wnętrze tego przy ln

dzięki za pomoc
29 lis 13:29
Saizou :
ale się błąd wkradł
| | 1 | | 1 | | 1 | |
ln(x+ |
| )= |
| (1− |
| ) |
| | x | | x+1/x | | x2 | |
ale nanieść stosowne poprawki chyba możesz
29 lis 13:30
J:
| | 1 | |
nie ma błędu ...tam jest ln(1+ |
| )  |
| | x | |
29 lis 13:32
xoxo: dokładnie

właśnie licze i miałeś/aś wszystko dobrze, miłego dnia!
29 lis 13:37
Saizou :
ufff... no tak, zasugerowałem się tym co napisałem o 13:29
29 lis 13:39