to
ja: Zadanie
Suma wszystkich czterech współczynników wielomianu W(x)=x3+ax2+bx+c jest równa 0. Trzy
pierwiastki tego wielomianu tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy równej 3. Oblicz współczynniki
a,b i c. Rozważ wszystkie przypadki.
Ja zacząłem tak:
x3+ax2+bx+c=0
1+a+b+c=0
x3+ax2+bx+c=1+a+b+c
X3+ax2+bx−a−b−1=0
(x−1)(x2+x+1)+a(x−1)(x+1)+b(x−1)=0
(x−1)(x2+x+1+a(x+1)+b)=0
(x−1)(x2+x+ax)=0
x=1⋁ x2+(a+1)x=0
Δ=√(a+1)2−4*1*0
√Δ=√(a+1)2=Ia+1I
Dla a≥−1
Ia+1I=a+1
x1=(−a−1−a−1)/2=−a−1 ⋁ x2=(−a−1+a+1)/2=0
Pierwiastkiem nie może być zero, dla a<−1 wychodzą te same pierwiastki. Więc o co chodzi?
29 lis 12:57
ja: Choć skoro pierwiastkiem jest 1 to pozostałem pierwiastk to:4 i 7 lub −2 i −5 lub −2 i 4
29 lis 13:06
Janek191:
Są 4 pierwiastki::
29 lis 13:08
Janek191:
Np.
− 5, −2, 1, 6
− 3, −2, 1,4,
29 lis 13:14
Janek191:
Pomyłka − to suma współczynników = 0, a nie suma pierwiastków.
29 lis 13:15
ja: Dla już wiem że te zadanie można rozwiązać logiczną spekulacją,mianowicie:
Skoro wiem że jednym z pierwiastków jest równy 1 ponieważ (x−1)(x2+x+ax)=0
to pozostałe pierwiastki to: 4 i 7 lub −2 i−5 lub −2 i 4
czyli np. dla pierwiastków 4 i 7 wielomian ma postać:
W(x)=(x−1)(x−4)(x−7)= x3−12x2+39x−28 czyli: a=−12;b=39;c=−28
sprawdzałem odpowiedzi, zgadza się.
29 lis 13:29