Liczby zespolone
Bartek: Liczby zespolone
Rozwiązać równania:
a) i[(a+bi)+(a−bi)] + i[a+bi−(a−bi)]=2i−3
b) (a+bi)6=(a−bi+1)6
c) (a+bi)3+4i|a+bi|=0
d) z2=3−4i
29 lis 12:54
Jack: a)
i[(a+bi)+(a−bi)] + i[a+bi−(a−bi)]=2i−3
i (2a) + i ( 2 ib ) = −3 + 2i
2ia + 2i2b = −3+2i
2ia −2b = −3+2i
29 lis 13:32
Janek191:
d)
z2 = 3 − 4 i
z2 = ( 2 − i)2
więc
z = − 2 + i lub z = 2 − i
====================
29 lis 13:35
Bartek: A jest jakiś prosty sposób aby wpaść na to że 3−4i jest równe kwadratowi 2−i ?
29 lis 14:13
zombi: Musisz znaleźć jakieś takie liczby, że x2−y2 = 3 oraz 2xy = −4.
29 lis 14:22
Saizou : zawsze można łopatologicznie
z=a+bi
z
2=(a+bi)
2=a
2+2abi+b
2(i)
2=a
2−b
2+2abi=3−4i zatem mamy układ równań
a
2−b
2=3
b
4+3b
2−4=0
(b
2+4)(b
2−1)=0
b
1=1 lub b
2=−1
a
1=−2 a
2=2
z
1=−2+i
z
2=2−i
29 lis 14:25
Bartek: O, teraz rozumiem

Dziękuję bardzo
29 lis 22:02
Bartek: A jak rozwiązać te równania?
a) (1−a+bi1+a+bi)2003=1
b) (z+i)n + (z−i)n = 0
30 lis 00:08
Bartek: Pomoże ktoś?
1 gru 23:00