Liczby zespolone
Bartek: Liczby zespolone
Obliczyć moduł liczb:
a) (1+i)99
b) {−12 + √32*i}2012
29 lis 12:54
Mila:
Skorzystaj z własności:
|zn|=|z|n
29 lis 17:32
Bartek: Punkt a ma tak wyglądać?
|z| =
√12 + i2 =
√1 i i2 =
√0 = 0
|z|
99 = 0
99 = 0
Mam problem z drugim. Policzyłem moduł |z| =
√22i , ale nie wiem jak podnieść do potęgi.
Próbowałem wzorem de Moivre'a, lecz przy obliczaniu argumentu wychodzi mi sinα =
√62 i
cosα = −
√22
29 lis 22:31
Mila:
Nie znasz definicji modułu:
|a+b*i|=
√a2+b2
1) |1+i|=|1+1*i|=
√12+12=
√2
|1+i|
99=
√299
2)
| | 1 | | √3 | |
| |
| + |
| *i|=√(12)2+√32)2=√14+34=1 |
| | 2 | | 2 | |
29 lis 22:39
Bartek: Ach no tak

Ciągle zapominam, że nie ma tam i

A dla liczby sprzężonej do tej liczby z z punktu drugiego moduł będzie taki sam?
29 lis 22:51
Mila:
Tak.
29 lis 23:05
kkos: szukam pomocy przy moich zadaniach:(
29 lis 23:06
Bartek: Pomoże ktoś?
1 gru 22:59
Bartek: Nie ważne xd
1 gru 23:00