Liczby zespolone
Bartek: Bardzo proszę o pomoc

Wyznacz wszystkie liczby zespolone sprzężone do swojego sześcianu (czyli spełniające równanie
a−bi=(a+bi)
3
29 lis 12:54
zeesp: a−bi=r(cosα−isinα)
a+bi=r(cosα+isinα)
(a+bi)3=r3(cos3α+sin3α)
a−bi=(a+bi)3
więc r3=r więc r3−r=0 więc r(r−1)(r+1)=0
1. r=0, a+bi=0 spełnia
2. r=1 a+bi=cosα+isinα
3. r<0 sprzeczne
czyli (prócz rozwiązania zerowego) mamy:
cosα−isinα=cos3α+isin3α
cosα=cos3α oraz sinα=sin3α...
29 lis 14:24
Bartek: Dziękuję bardzo
29 lis 22:00
Bartek: Pomoże ktoś?
1 gru 22:59
Bartek: Nie ważne xd
1 gru 23:00