Liczby zespolone
Bartek: Bardzo proszę o pomoc

Przedstaw w postaci a+bi:
a) i
−57
| | (1+i)n+2 | |
b) |
| dla n należącego do N |
| | (1−i)n | |
c) (1−i)
4n dla n należących do Z
29 lis 12:53
Mila:
a)
| | 1 | | 1 | | i | |
i−57=( |
| )57=( |
| * |
| )57=(−i)57=(−i)56*(−i)=−i |
| | i | | i | | i | |
29 lis 17:08
Mila:
b)
| | (1+i) | | 1+i | |
=( |
| * |
| )n*(1+2i−1)= |
| | 1−i | | 1+i | |
=i
n*2i=2*i
n+1 teraz kombinuj dalej sam
29 lis 17:19
Bartek: Nie do końca wiem co dalej powinienem zrobić z przykłądem b)
29 lis 21:49
Mila:
Możesz obliczyć kilka wyrazów:
n=1
z=2*i2=−2
n=2
z=2*i3=−2i
itd
będziesz miał kolejno
−2,−2i,2,2i
−2,−2i,2,2i,
29 lis 22:19
Bartek: Ok, dzięki

A jakto zrobić w przypadku:
a) (1+i)
8n
b) (1−i)
4n
W obu dla n∊Z
29 lis 23:01
Mila:
Co zrobić, jakie polecenie?
29 lis 23:03
Bartek: To samo

Przedstawić w postaci a+bi
29 lis 23:59
Bartek: Pomoże ktoś?
1 gru 22:59
Mila:
[((1+i)2)4]n=[(2i)4]n=16n=16n+0*i
drugie podobnie
2 gru 16:28