ciag arytmetyczny
elofałe: Trzy liczby tworzą ciąg arytmetyczny. Suma tych liczb jest równa 42. Jeśli pierwszą liczbę
zmniejszymy o1, drugą zwiększymy o 4, a trzecią podwoimy, to otrzymamy ciąg geometryczny.
Wyznacz te liczby.
29 lis 12:50
J:
x + y + z = 42
2y = x + z
(y+4)2 = (x−1)*2z
29 lis 12:51
elofałe: skad 2y=x+z
29 lis 12:55
Janek191:
a
1 = x a
2 = x + r a
3 = x + 2 r
więc
x + ( x +r) + (x + 2 r) = 42 ⇒ 3 x + 3 r = 42 / : 3 ⇒ x + r = 14 ⇒ r = 14 − x
x − 1, x + r + 4, 2*(x + 2 r) − ciąg geometryczny
x − 1, x + 14 − x + 4, 2*( x + 28 − 2 x) − c. g.
x − 1, 18, − 2 x + 56
więc
(x − 1)*( − 2 x + 56) = 18
2
−2 x
2 + 56 x + 2 x − 56 = 324
− 2 x
2 + 58 x − 380 = 0 / : (−2)
x
2 − 29 x + 190 = 0
Δ = 841 − 760 = 81
√Δ = 9
| | 29 − 9 | | 29 + 9 | |
x = |
| = 10 lub x = |
| = 19 |
| | 2 | | 2 | |
r = 14 − 10 = 4 lub r = 14 − 19 = − 5
Odp. Te liczby to:
10, 14, 18 lub 19, 14, 9
========================
29 lis 13:00
J:
Janek .. z armatą na wróble ?

3y = 42 ⇔ y = 14 ... i po ptakach
29 lis 13:04
Janek191:
Jeszcze nie myślę
29 lis 13:05
J:
29 lis 13:06
elofałe: czyli odpowiedz Janka jest dobra?
30 lis 16:07
J:
dobra , ale można obliczyć prościej
30 lis 16:12
elofałe: mozesz pokazac jak?
30 lis 16:22
J:
y = 14
x + z = 28 ⇔ z = 28 − x
(14+4)2 = 2(x−1)(28−x) ... i licz
30 lis 16:36
elofałe: dlaczego 3y=42?
30 lis 16:41
J:
x + y + z = 42 ⇔ (x + z) + y = 42 ⇔ (2y) + y = 42 ⇔ 3y = 42
30 lis 16:43
elofałe: x+z=2y
wlasnie o to bardziej chodzilo, dlaczego tak
30 lis 16:45
J:
popatrz na drugie równanie 12:51
30 lis 16:51
elofałe: widze widze, ale chcialbym wiedziec skad sie to wzielo
30 lis 16:52
J:
z własności ciągu arytmetycznego .
30 lis 16:56
Janek191:
x,y,z − ciąg arytmetyczny, więc
y − x = z − y
y + y = x + z
2 y = x + z
30 lis 17:02
elofałe: juz wszystko wiem, dzieki
30 lis 17:03