Wyznacz dziedzinę funkcji.
matlove: 7. f(x)=
√x4−5x2−5
| | (x+3)(4x+3) | |
8. f(x)= |
| |
| | x2+x−2 | |
29 lis 12:49
J:
7) x4 − 5x2 − 5 ≥ 0
8) x2 + x − 2 ≠ 0
29 lis 12:50
matlove:
11.f(x)=
√log(9−x2)/3
x−1
12.f(x)= log
(2−x)(x
2+4x−2)
29 lis 12:57
matlove: Wzory i zasady związane z Df znam i to sama potrafię napisać

nie umiem po prostu dalej tego rozwiązać
29 lis 12:58
matlove: Trzeba to dalej rozwiązać delta?
29 lis 12:59
J:
7) podstaw: x2 = t ... i dostaniesz nierównoąć kwadratową
29 lis 13:01
matlove: x2−5x2−5≥0
−4x2−5≥0
−4x2−5=0
−4x2=5/:(−4)
x2=−5/4
x1=√U{−5}(4
x2=p}U}5}{4}
29 lis 13:26
J:
masz: t2 − 5t − 5 ≥ 0
29 lis 13:27
matlove: x2−5x2−5≥0
−4x2−5≥0
−4x2−5=0
−4x2=5/:(−4)
x2=−5/4
x1=√−4/5
x2= √4/5
29 lis 13:27
Aga1.: x2=t, a x4=t2 i t≥0
x2−5t−5≥0
29 lis 13:28