parametr p
Pejter: Przeprowadź dyskusje rozwiązań równania p
2x−4px=p
2−4(1+x) w zależności od parametru p, w
przypadku istnienia rozwiązania wyznacz je.
pls bo nie rozumiem
29 lis 12:40
J:
to równanie liniowe
najpierw wyznacz: x
29 lis 12:42
Pejter: po wyznaczeniu zostaje x= p+2/p−2
29 lis 12:56
Pejter: i dalej nie wiem ;c
29 lis 12:56
Pejter: ktokolwiek? ;c
29 lis 13:15
Bogdan:
Każde równanie liniowe można zapisać w postaci: ax + b = 0
Dyskusja rozwiązań równania:
| | b | |
dla a ≠ 0 równanie jest oznaczone, ma jedno rozwiązanie x = − |
| |
| | a | |
dla a = 0 i b = 0 równanie jest nieoznaczone (tożsamościowe), jest nieskończenie wiele rozw.
dla a = 0 i b ≠ 0 równanie jest sprzeczne, brak rozwiązań.
W tym zadaniu: (p − 2)
2x − (p − 2)(p + 2) = 0
a = (p − 2)
2, b = − (p − 2)(p + 2)
29 lis 13:22
J:
| | p+2 | |
patrz co napisał Bogdan , albo analizuj ułamek: |
| |
| | p−2 | |
29 lis 13:25