symetria
Aa: Napisz wzory funkcji przekszalconych względem osi Ox, Oy i punktu Oo, jeżeli dana jest funkcja
:
−x+ 4
Proszę o pomoc
29 lis 12:30
J:
OX: y = x − 4
OY: y = x + 4
OO: y = − x + 4
29 lis 12:32
Janek191:

y = f(x) − x+4
Oś Ox
A = ( 0; 4) B = ( 4 ; 0)
więc
A' = (0 ; − 4) B' = ( 4; 0)
y = a x + b
− 4 = b
0 = 4 a − 4
a = 1
Odp. y = g(x) = x − 4
=================
29 lis 12:38
J:
Generalnie: mamy f(x)
− f(x) ..względem osi OX
f(−x) względem osi OY
− f(−x) względem (0,0)
29 lis 12:41
Aa: Dziękuję bardzo
29 lis 12:45
Aa: Więc Oo jest taka sama jak ta pierwsza ?
29 lis 12:57
Aa: Dwie funkcje są takie same ?
29 lis 13:11
J:
tak..obrazem funkcji f(x) = −x + 4 w symetrii wzgledem (0,0) jest ta sama funkcja
29 lis 13:14
Aga1.: y=−x+4
symetria względem (0,0)
−y=−(−x)+4 /*(−1)
y=−x−4
29 lis 13:34
J:
racja ... moja pomyłka

widziałem tą prostą, jako przechodzącą przez (0,0)
29 lis 13:36