ciągi
elofałe: | | 2n3+3n2+8n+12 | |
Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an = |
| . |
| | n2+4 | |
Suma dwudziestu początkowych wyrazów tego ciągu jest równa:
29 lis 12:13
J:
rozłóż licznik na czynniki
29 lis 12:16
elofałe: n2(2n+3)+4(2n+3)
wyłączam przed nawias 2n+3:
(2n+3)(n2+4)
29 lis 12:19
elofałe: n
2 sie zredukuje, zostaje 2n+3
29 lis 12:19
elofałe: n2+4 *
29 lis 12:19
J:
tak ..czyli: an = 2n + 3
29 lis 12:20
elofałe: i jak obliczyc sume dwudziestu poczatkowych wyrazow
29 lis 12:21
J:
a jaki to ciąg ?
29 lis 12:21
elofałe: nie jest podane
29 lis 12:23
J:
ja się pytam Ciebie
29 lis 12:23
elofałe: arytmetyczny
29 lis 12:24
J:
tak , teraz oblicz wyraz a1 i a20
29 lis 12:25
elofałe: jak to zrobic?
29 lis 12:27
J:
podstawić za n = 1 i n = 20
29 lis 12:28
elofałe: | | a1+an | |
i teraz Sn = |
| *n ? |
| | 2 | |
29 lis 12:30
J:
tak
29 lis 12:33