ciąg geometryczny
elofałe: W ciagu geometrycznym iloczyn wyrazu siodmego i siedemnastego jest rowny 441.
Dwunasty wyraz tego ciagu jest rowny:
29 lis 11:33
sushi_gg6397228:
zapisz to wzorem
iloczyn wyrazu siodmego i siedemnastego jest rowny 441.
29 lis 11:36
elofałe: a7*a17=441
29 lis 11:39
sushi_gg6397228:
a7= a1*q6
a17=...
i podstaw do swojego wzoru
29 lis 11:40
elofałe: powstaje uklad rownan tak?
29 lis 11:44
sushi_gg6397228:
podstaw do 11.39 jest tylko jedno równanie
29 lis 11:45
elofałe: czyli jakie wyjdzie rownanie?
29 lis 11:46
sushi_gg6397228:
nie widze zapisu dla a17=...
29 lis 11:52
elofałe: a17= a1*q16
29 lis 11:54
sushi_gg6397228:
teraz podstaw to pod podany wzór o 11.39
29 lis 11:58
elofałe: a
1*q
6*a
1*q
16=441
ale jak to rozwiazac
29 lis 12:01
Bogdan:
W ciągu geometrycznym (an): an2 = an−k * an+k
a122 = a12 − 5 * a12+5 = a7 * a17 ⇒ a12 = 441
29 lis 12:02
Bogdan:
poprawka a122 = 441
29 lis 12:02
sushi_gg6397228:
zrób porządek po lewej stronie
29 lis 12:02
elofałe: A.−119 B.119 C.−21 D.21

?
29 lis 12:03
elofałe: 2
a1*2q
22
29 lis 12:04
J:
patrz 12:02
29 lis 12:08