matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi
K:
W nieskończonym ciągu geometrycznym o wyrazach niezerowych każdy wyraz jest 7 razy większy od sumy wyrazów następujących po nim. Oblicz iloraz tego ciągu.
29 lis 10:41
misiak:
a
1
+a
2
+......+a
k
+.....
a
1
|q| < 1 ⇒ S=
1−q
a
1
(1−q
n
)
i dodatkowo: a
n
=7*(S−Sk} gdzie S
n
=
1−q
a
1
a
1
(1−q
n
)
a
1
q
n−1
=7*(
−
)
1−q
1−q
29 lis 10:53
misiak:
7a
1
q
n
a
1
q
n−1
=
q−1
a
1
q
n
7a
1
q
n
=
q
q−1
1
7
=
q
q−1
29 lis 11:02