matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomiany
~uczeń13:
Uzasadnij, że dla każdej liczby naturalnej n≠0 liczba postaci n
3
−n jest podzielna przez 6.
29 lis 10:38
5-latek:
n
3
−n=n(n
2
−1)=n(n+1)(n−1)= (n−1)*n*(n+1) Wyciagaj wnioski Masz 3 kolejne liczby naturalne
29 lis 10:44