Czy to jest dobrze rozwiazane?
Mirek:
Wyznacz sumę S+T i różnicę S −T. Oblicz wartość dla x = 2
S = x3 − x +2x4 − 1 T= 4 − x3 + 3x2 + x4
S(x) + T(x) = (x3 − x +2 x4 − 1) + ( 4 − x3 +3 x2 + x4) = 2 x4 + x4 + x3 − x3 + 3 x2 − x − 1 +
4 =
=3 x4 + 3 x2 − x + 3 = 3 ∙ 24 + 3 ∙ 22 − 2 + 3= 3 ∙ 16 + 3 ∙ 4 + 3 = 48 + 12 − 2 +3 = 61
S(x) − T(x) = (x3 − x +2 x4 − 1) − ( 4 − x3 +3 x2 + x4) = x3 − x +2 x4 – 1 – 4 + x3 − 3 x2 −
x4=
=2 x4 − x4 + x3 + x3 − 3x2 − x −1 −4 = x4 + 2x3 − 3x2− x – 5 = 24 +2 ∙ 23 − 3 ∙ 22 −
2 – 5 =
= 48 +16 – 12 – 7 = 64 – 19 = 45
29 lis 10:19
sushi_gg6397228:
jak piszesz "x" to nie piszesz === liczba + liczba
tylko od nowej linijki
to poprawy, zapisuj potegi, bo sie źle to czyta
29 lis 10:24