równania wykładnicze
Bartolomeo: Oblicz:
125 · 5(2x) − 3 · 5 (x+2) = 50
28 lis 23:36
sushi_gg6397228:
a samemu nic a nic ?
28 lis 23:42
Bartolomeo: sorry, zle napisalem zadania
125 · 5(2x) − 3 · 5 (x+2) = 50
28 lis 23:46
28 lis 23:46
Bartolomeo: to ma byc 125* 5 do potegi 2x − 3*5 do potegi x+2 = 50
28 lis 23:46
Jack: 125 * 52x − 3 * 5x+2=50
29 lis 00:01
cos tam:
x = 0
29 lis 00:07
Jack: 53 * 5x * 5x − 3*5x * 52=50
5x (53 * 5x) − 3*52=50
5x (5x+3) − 75 = 50
5x * 5x+3 = 125
52x+3 = 53
2x+3 = 3
2x = 0
x = 0
29 lis 00:08
Jack: Dziękuje, dobranoc.
29 lis 00:09