l'H
Sylwia: oblicz granicę korzystając ze wzoru l'H
lim
√x lnx przy x→0
bzdury mi wychodzą
28 lis 23:04
sushi_gg6397228:
jak liczysz ?
28 lis 23:07
Sylwia: pochodna według wzoru (f*g)' =f'*g+f *g'
28 lis 23:15
sushi_gg6397228:
ale trzeba najpierw przeksztalcic, aby byl Hospital
0* [−∞] takie masz wyrażenie
28 lis 23:17
Sylwia: czyli mnożenie zamienić na dzielenie

ale

?
28 lis 23:22
sushi_gg6397228:
bingo
28 lis 23:25
Sylwia: ok licząc pochodną wychodzi mi
i co liczymy kolejną pochodną

28 lis 23:28
sushi_gg6397228:
a nic sie nie skróci ?
28 lis 23:33
Sylwia: 100lat temu człowiek chodził do szkoły to nic nie pamięta
ale czy x z pod mianownika skraca nam się z x w liczniku z pod pierwiastka

?
zapewne wyjdzie −2
√x ale proszę o wytłumaczenie bo nie mam pojęcia skąd to się bierze
28 lis 23:38
sushi_gg6397228:
dla x>0
x3= x2 *x
√x3= √x2 *x= √x2 *√ x= x* √x
28 lis 23:40
Sylwia: dziękuje
28 lis 23:48
sushi_gg6397228:
na zdrowie
28 lis 23:48