granica
Sylwia: policzyć lim przy x→∞
limxx
mam skorzystać z reguły l'H
ale gdy mam ∞∞ to raczej nie mogę z niej skorzystać
a czy ∞∞ = po prostu ∞
28 lis 22:31
sushi_gg6397228:
f(x)= eln (f(x))
28 lis 22:33
Sylwia: a tak żebym zrozumiała
28 lis 22:34
sushi_gg6397228:
to jest trik
zamieniasz f(x)= xx wg podanego schematu
28 lis 22:34
Sylwia: ale nadal nie rozumiem jak mogę to dalej policzyć − błagam dziś miałam drugi wykład
28 lis 22:36
sushi_gg6397228:
najpierw podstaw
28 lis 22:38
Sylwia: f(x) = elnxx
tak ma to wyglądać ?
i co dalej
28 lis 22:39
sushi_gg6397228:
"x" wyciagamy przed ln z wlasnosci logarytmu
28 lis 22:40
Janek191:
xx = eln xx = ex ln x
28 lis 22:40
sushi_gg6397228:
loga bx= x* loga b ( takiej)
28 lis 22:41
Sylwia: e
xlnx
nie ja słaba w te klocki jestem
może po pierwszym roku coś bedę umiała ale na razie
28 lis 22:42
sushi_gg6397228:
wykładnik masz
x* ln x i nie trzeba Hospitala liczyć, bo granica jest ....
28 lis 22:43
sushi_gg6397228:
dla x−−>0, to wtedy Hospital jak znalazł
28 lis 22:44
Sylwia: x* lnx =
∞ * ln
∞ czyli nieskończoność
a e
∞=
∞
czy tak
28 lis 22:49
sushi_gg6397228:
wynik prawidłowy, zapisy nie do przyjęcia ( tylko dla wlasnego uzytku)
jak ma być Hospital, to x−>0, a nie x−>∞
28 lis 22:55
Sylwia: ok ale w zadaniu mam że x→∞ i każą użyć l'H
28 lis 23:02
sushi_gg6397228:
w tym przykładzie nie bylo jak policzyć przez Hospitala
28 lis 23:03
Sylwia: rozumiem pewnie zadanie podchwytliwe dzięki za pomoc
28 lis 23:04
sushi_gg6397228:
na zdrowie
28 lis 23:08