kwadratowa
burning: Zrób z postaci kanonicznej postać iloczynową nie licząc delty, jeżeli się da.
f(x) = 12(x+7)2 − 1 = −12(x+7−1)(x+7+1) = y = −12(x+6)(x+8)
Czyli według mnie postać iloczynowa istnieje, a w odpowiedzi jest, że nie istnieje. Co jest
błędnego w moim rozwiązaniu?
28 lis 22:30
Janek191:
Złe przekształcenia
28 lis 22:32
wmboczek: 1/2 przed nawiasem czy −1/2?
0.5((x+7)2−2)
28 lis 22:32
burning: −1/2 oczywiście, przepraszam.
28 lis 22:33
burning: W dalszym ciągu nie rozumiem...
28 lis 22:36
Janek191:
f(x) = 12*(x + 7)2 − 1 = 12*[( x + 7)2 − 2] = 12*(x + 7 −√2)*( x + 7 + √2)
28 lis 22:36
Janek191:
Jeżeli a = − 0,5 < 0 , to ramiona paraboli są skierowane ku dołowi i nie przecina osi OX −
brak miejsc zerowych.
28 lis 22:37
burning: GENIALNE

DZIĘKUJĘ..!
28 lis 22:39