prawa rachunku zdań
ciekawy: Niech A,B i C będą zbiorami. Wykazać, że:
A\(B∪C)=(A\B)∩(A\C)
robiłem to w ten sposób:
L = x∊ A\(B∪C) ⇔ x∊A ⋀∼(x∊B ∨x∊C) ⇔ x∊A ⋀ (∼x∊B ∧ ∼ x∊C)
wie ktoś może jakiego prawa rachunku zdań teraz użyć? bo nie mam pomysłu...
28 lis 22:19
zombi: ⇔ x∊A ∧ x ∉ B ∧ x∉ C ⇔ x∊A ∧ x ∉ B ∧ x∊A ∧ x ∉ C ⇔ (x∊A ∧ x ∉ B) ∧ (x∊A ∧ x ∉ C).
Mogliśmy dopisać x∊A, bo przecież jeżeli x∊A ∧ x∊A ⇔ x∊(A∩A) ⇔ x∊A.
28 lis 22:21
sushi_gg6397228:
masz coś takiego
a * (b+c) = a*b + a*c
28 lis 22:22
ciekawy: dzięki zombi

nie mogłem na to wpaść

sushi
gg6397228: − właśnie dostrzegłem tu taką zależność że by mi tu to pasowało, ale nie
wiedziałem jak to tu logicznie uzasadnić
28 lis 22:24
Janek191:
cd.
⇔ (x ∊ A ∧ x ∉ B ) ⋀ ( x ∊ A ∧ x ∉ C) ⇔ x ∊ A \ B ⋀ x ∊ A \ C ⇔ x ∊( A \ B) ∩ ( A \ C)
28 lis 22:26